Keten tohumu gıdalarda ve tekstil endüstrisinde en fazla kullanılan bitki türleri arasında yer alır. Keten tohumu yağı, keten tohumu unu gibi birçok farklı formlarda yan ürünlere sahiptir. Keten tohumunun, altın rengi ve kahverengi olmak üzere iki farklı alt türü bulunur. Altın keten tohumları, kahverengi olanlara göre daha düşük omega-3 içerir. Sağlığınız için faydalı yüksek yağ içeriği sayesinde keten tohumu gün boyunca tokluk hissini arttırır. Bu özellikleri sayesinde sağlıklı beslenmede ve diyet listelerinde önemli bir besin kaynağıdır.
Keten Tohumunun Tarihi
Keten tohumunun, mutfaklardaki kullanımı M.Ö. 3000li yıllarda Babil dönemine kadar uzanır. Buna karşın keten bitkisinin tekstil alanındaki kullanımı çok daha eski zamanlara dayanır. Gürcistan sınırları içerisinde M.Ö. 30.000 yılına dayanan keten bitkisinden üretilen kıyafet kalıntıları bulunmuştur. İlk olarak M.Ö. 5.000 civarında Çin ve Hindistan’da tarlada yetiştirildiği düşünülmektedir.
Binlerce yıllık yolculuğuyla günümüze kadar gelen keten tohumu, Mısırlılar, Fenikeliler ve Romalılar tarafından kullanıldığı ispatlanmıştır. Keten tohumu bugün ise gıdadan, ilaç ve tekstil sektörüne kadar kullanılmaya devam etmektedir. Keten tohumu yoğun lifli yapısıyla, endüstriyel alanında banknotlardan poşet çaylara kadar birçok farklı uygulamada kullanılır.
Keten Tohumunun Besin Değerleri
100 gram keten tohumu, yaklaşık 550 kcal enerji değerine sahiptir. 100 gram içerisinde yaklaşık 20 gram protein bulunur B1, B6 ve B9 vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, demir gibi önemli mineraller açısından zengin olan keten tohumun içeriğindeki toplam yağ asidinin, yaklaşık yarısını omega-3 yağ asitleri oluşturur. Özellikle balık gibi deniz mahsullerini tüketmeyen veganlar keten tohumu ile günlük omega-3 yağ asidi ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Keten Tohumunun Sağlığa Faydaları
Diğer tahıllar ve bitkiler gibi keten tohumu ve keten tohumundan üretilen unun, sağlınız açısından çeşitli faydaları bulunur. Antik çağlardan bu yana keten tohumu, birçok vücut fonksiyonunun düzenlemesine ve geliştirilmesine yardımcıdır.
Kolesterol Seviyenize Destek Olur
Vücut sağlığınız için önemli olan DHA ve EPA gibi omega-3 yağ asitleri sayesinde kolesterol seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olur. Keten tohumu kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi azaltırken iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi arttırmanıza destek olur. Kolesterol seviyelerinin düzenlenmesi damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarının önüne geçmenize de katkı sağlar.
Kan Şekeri ve Tansiyon Seviyenizi Düzenleyici Etki
Keten tohumun diğer bir önemli özelliği de kan şekeri seviyenizi kontrol etmesidir. Kan şekerinin ani düşmesi, yeme isteğiyle birlikte, kontrolsüz ve aşırı beslenmeye neden olur ve kilo alma olasılığını arttırır. Ayrıca kan şekerindeki ani yükselmeler ve düşüşler hayati organlarınıza zarar verebilir. Keten tohumu tüketimi ile kan şekeri seviyenizin kontrol altında tutulmanıza destek olabilirsiniz. Faydalı mineraller sayesinde hem küçük hem de büyük tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olabili.
Keten Tohumu Unu Kan Şekeri Seviyesini Kontrol Eder
Bu tohumun diğer bir önemli özelliği de kan şekeri seviyesini kontrol etmesidir. Kan şekerinin ani düşmesi, yeme isteğin arttırır. Bu da kontrolsüz ve aşırı yemeye neden olarak kilo alma olasılığını arttırır. Ayrıca kan şekerinin aniden yükselmesi de organlara zarar verebilir. Düzenli keten tohumu tüketimi sayesinde kan şekeri seviyelerindeki bu dengesizliklerin önüne geçilebilir.
Keten Tohumu ve Kilo Verme Arasındaki İlişki
Keten tohumu ve keten tohumunun öğütülmesiyle üretilen un, kilo verme sürecine katkı sağlayabilir. Yüksek protein ve lif değerleri, uzun süre tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca yüksek yağ içeriği de bağırsaklardan emilimin daha uzun sürede gerçekleşmesini destekler.